Навіщо шкірі ферулова кислота

З приходом весни і літа активне сонце повертається в наше життя. А значить, багато хто знову згадують про сонцезахисну косметику, адже загальновідомо, що ультрафіолетове випромінювання прискорює старіння шкіри, на ній з’являються пігментні плями, зморшки. Що повинно бути в кремі з УФ-захистом, щоб він був дійсно ефективним? Іноді можна почути, що максимальний захист для шкіри створює ферулова кислота. Виробники і реклама кажуть, що ця речовина – чи не панацея від усіх проблем шкіри, особливо старіючої. Сьогодні ретельно проаналізуємо, що таке ферулова кислота, як вона впливає на шкіру та чи впливає взагалі.

Ферулова кислота: що це таке

Ферулова кислота – це речовина-антиоксидант рослинного походження, яку часто можна побачити в списку інгредієнтів антивікової косметики для шкіри. Хімікам вона також відома як 4-гідрокси-3-метоксицинамінова кислота. Це поліфенольне з’єднання – похідне коричної кислоти, воно добре розчиняється в воді і спирті. Свою назву ця речовина отримала завдяки рослині ферула, в якій власне і міститься. Крім того, воно присутнє в багатьох зернових, особливо в пшениці, амаранті, коричневому рисі і вівсі, в горіхах, каві, буряках, баклажанах, цитрусових, насінні яблук, ананасах, а також в корі, насінні і зеленій частини хвойних дерев. До речі, для рослин ферулова кислота є дуже важливим компонентом, оскільки відповідає за міцність клітинної мембрани, захищає від надмірно активного сонця і патогенних мікроорганізмів.

Ферулова кислота має протизапальну дію, а в якості антиоксиданту здатна захищати від ультрафіолетового випромінювання. Вона пригнічує вироблення меланіну в шкірі, тим самим уповільнює появу пігментації, а також створює депігментуючий ефект середньої інтенсивності. У косметології відома як речовина, що здатна продовжити молодість.

У косметичних цілях її зазвичай використовують у формі жовтуватої пудри. До речі, на етикетках товарів цю речовину можна зустріти під кількома назвами, найчастіше – натуральна або природна ферулова кислота, або транс-ферулова кислота. Обидві назви вказують на один і той же інгредієнт, різниця між ними полягає лише в сфері застосування даної речовини. Транс-ферулову речовину найчастіше можна побачити в списку інгредієнтів дієтичних добавок, призначених для поліпшення стану шкіри, а природну ферулову кислоту – в косметичній продукції, як правило, з ефектом омолодження.

Властивості ферулової кислоти

Згідно з японським дослідженням 2002 року ця речовина здатна відшукувати і руйнувати в організмі кілька типів вільних радикалів, в тому числі супероксиди, гідроксильні радикали, оксиди азоту.

У 2004 році італійські фахівці, ґрунтуючись на результатах декількох досліджень, прийшли до висновку, що ця ферулова кислота є більш потужним антиоксидантом, ніж альфа-токоферол (вітамін E), бета-каротин і аскорбінова кислота (вітамін C). А дослідники з Університету Дьюка (Північна Кароліна, США) виявили, що вона діє синергічно (підсилює ефект) на інші антиоксиданти, в тому числі вітаміни С і Е. Вважається, що ферулова кислота здатна покращувати здоров’я і запобігати деяким захворюванням. Крім того, її використовують як засіб для догляду за шкірою.

Як впливає на шкіру

Ферулова кислота – активний компонент багатьох антивікових сироваток. Ця речовина здатна протистояти вільним радикалам, завдяки чому уповільнює процеси старіння організму.

Вільні радикали – це частинки, які утворилися, наприклад, внаслідок порушення структури молекул. Вони здатні пошкоджувати інші молекули в організмі, створюючи тим самим своєрідну ланцюгову реакцію. Частиною такої реакції може стати колаген, а його руйнування – головна причина появи зморшок. Крім цього, вільні радикали можуть викликати гіперпігментацію і роздратування шкіри. А ферулова речовина, навпаки, запобігає цим процесам

У косметичних засобах ферулове з’єднання зазвичай присутнє разом з вітаміном С, який також часто додають в антивікову косметику. Але сама по собі аскорбінка – вельми нестабільна речовина, яка швидко руйнується, особливо під впливом сонця. До речі, саме тому продукцію, в складі якої є вітамін С, зазвичай випускають у непрозорій тарі або в темному склі. Ферулова кислота стабілізує вітамін С, робить його менш чутливим до кисню, високої температури і УФ-випромінювання.

Дослідження, проведені в 2005 році, показали, що ферулова кислота в поєднанні з вітамінами С і Е створює для шкіри подвійну ступінь фотозахисту, тому таке поєднання компонентів часто додають в креми проти засмаги. Автори дослідження також відзначили, що ця комбінація хімічних речовини уповільнює фотостаріння – вікові зміни в шкірі, викликані регулярним впливом сонця. Крім того, вважається, що ферулова кислота знижує ризик виникнення раку шкіри.

У 2008 році вчені провели експеримент за участю 10 добровольців. Виявилося, що суміш антиоксидантів, що складається з вітаміну С, ферулової кислоти і флоретіна (флавоноїди, що міститься в корі і плодах яблунь), дієво захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання. До речі, деякі фахівці припустили, що вплив ультрафіолетового світла тільки підвищує антиоксидантні властивості ферулової речовини.

Як відомо, на процес старіння шкіри впливає багато факторів, в тому числі погана екологія, хронічні стреси, неправильне харчування. У таких випадках уповільнити старіння також допоможе ферулова кислота. Вона корисна для шкіри людей, які страждають від безсоння або хронічних запальних процесів. Перераховані фактори сприяють утворенню в організмі вільних радикалів і пошкодження ДНК, що в підсумку призводить до занадто ранніх зморшок і швидкого в’янення. А ферулова кислота допомагає уповільнити ці процеси.

Варто додати, що вона добре зволожує шкіру і стимулює синтез волокон колагену і еластину, тим самим відновлюючи тканину. Ця речовина також корисна при почервонінні шкіри. У такому випадку вона діє як заспокійливий і протизапальний засіб.

Найбільш помітний ефект ферулова кислота дає при місцевому застосуванні. У косметології її зазвичай додають в сонцезахисну продукцію, креми проти зморшок, лосьйони, маски для обличчя, скраби для тіла, засоби від вугрів, акне і себореї. У антиперспірантах можуть міститися синтетична форма цієї кислоти. Як правило, її концентрація в косметичних продуктах становить від 0,5 до 1%.

Щоб підсилити дію косметичних засобів на основі ферулової кислоти, також корисно вживати продукти, що містять цю речовину. Хоча досягти кардинальних покращень стану шкіри виключно дієтою навряд чи вийде, але певні переваги від такої їжі організм, безумовно, відчує.

Професійне застосування ферулової кислоти в косметології

Завдяки широкому спектру дії на шкіру ферулову кислоту часто застосовують під час професійних косметологічних процедур. Косметологи зазвичай використовують цю кислоту в концентрації 12% (іноді 30%), а також в поєднанні з флорентіном, гіалуроновою кислотою, вітамінами Е і С. До речі, якщо раніше ця речовина вводилося в косметику в поєднанні спиртових або інших розчинників, то сучасні біотехнології дозволяють створювати косметичні засоби без додаткових розчинників.

Одна з найпопулярніших процедур з використанням ферулової речовини – кислотний пілінг. Він призначений для шкіри з ознаками фотостаріння (пігментні плями, зморшки), яка втратила пружність, еластичність, природний колір, а також при наявності прищів, вугрового висипу, меланодермії, веснянок і себореї. Але за кілька днів до ферулового пілінгу можна використовувати автозагар, відвідувати солярій або робити епіляцію. А після процедури необхідно застосовувати креми з підвищеним захистом від УФ.

Пілінг роблять наступним чином: спочатку шкіру слід ретельно знежирити, потім масажними рухами нанести на неї шар ферулової кислоти і залишити до появи білої маски-плівки. Вона може залишатися на тілі від 1 до 10 годин (в залежності від стану шкіри). Після чого засіб змивають.

Пілінг з використанням ферулової кислоти протипоказаний при наявності подразнень на шкірі, а також особам, які приймають препарати на основі вітаміну А. Краще не проводити процедуру вагітним і годуючим жінкам.

Крім того, ферулову кислоту застосовують в мезотерапії, де ця речовина активізує процеси регенерації шкіри, зміцнює волокна еластину і колагену.

Інші корисні властивості для організму

Хоча ферулова кислота в основному використовується для догляду за шкірою, вчені все ж нагадують, що вона володіє і іншими корисними для людського організму властивостями.

Вважається, що ферулова кислота у вигляді харчової добавки може бути корисною особам з остеопорозом і жінкам в період менопаузи (зменшує припливи), а також для профілактики раку і хвороби Альцгеймера.

Згідно з дослідженнями, проведеними американцями в 2002 році, ферулова кислота сприяє зниженню артеріального тиску. Лабораторний експеримент, проведений на мишах, показав, що ця сполука викликає розширення кровоносних судин, через що тиск в них знижується. А в 2013 році фахівці знайшли підтвердження того, що ферулова кислота покращує структуру і функціональність серця, кровоносних судин, печінки і нирок, особливо при наявності в анамнезі підвищеного тиску. Ці експерименти також проводили на гризунах, проте фахівці припускають, що аналогічний ефект ця речовина має і в людському тілі.

Після проведення дослідів на мишах вчені також висунули гіпотезу, що ферулова кислота може бути корисною в лікуванні діабету. Виявилося, що ця сполука допомагає регулювати рівень цукру в крові. Пізніше виявилася ще одна цікава закономірність. Ферулова кислота в поєднанні з ресвератролом зменшує пошкодження печінки, нирок і підшлункової залози у мишей з діабетом. Фахівці пояснюють такий ефект антиоксидантними та протизапальними властивостями згаданих речовин.

Крім того, ферулове з’єднання використовують як консервант у харчовій промисловості та як компонент деяких ліків. Також його застосовують спортсмени, що бажають збільшити м’язову масу. Однак через відсутність достатньої кількості інформації про вплив ферулової кислоти на людський організм, фахівці застерігають від тривалого або регулярного вживання харчових добавок, що її містять. Щоб уникнути ускладнення або небажаних побічних ефектів, не слід вживати цю речовину для самостійного лікування цукрового діабету або серцево-судинних розладів.

Шкода і побічні властивості ферулової кислоти

В цілому, ферулова кислота безпечна для більшості типів шкіри. Проте людям з дуже чутливою шкірою рекомендується спочатку випробувати невелику кількість продукту, що містить це з’єднання. У деяких після контакту з цією речовиною може бути алергічна реакція. Як правило, винуватцем алергії є природне джерело ферулової кислоти. Наприклад, якщо людина страждає алергією на висівки, то у неї також може виникнути побічна реакція на кислоту, отриману з цього рослинного джерела.

Застосування косметики, що містить ферулову кислоту, у деяких може викликати побічні ефекти у вигляді:

Ферулова кислота знайшла широке застосування в області косметології. З огляду на її корисні властивості, це не дивно. Проте вчені застерігають від безконтрольного вживання БАДів, що містять цей компонент.

Exit mobile version